Brouwerij Oud Beersel – Traditionele Belgische Lambiek en Geuze

Scroll down for English

Oud Beersel - Oude Geuze - Fruit Lambiek

Oude Geuze Oud Beersel – Gegarandeerde Traditionele Specialiteit


Geuze of in het frans “Gueuze”, wordt niet gebrouwen, maar ontstaat door het mengen van oude en jonge lambiek. Het mengen van de lambieken wordt ook wel ‘versnijden’ of ‘steken’ genoemd. De geuzesteker mengt meerdere lambiek bieren van verschillende leeftijden en vaten om de gewenste smaak te bekomen. Daarna wordt de geuze maanden hergist op fles. Die hergisting is mogelijk doordat er nog suikers aanwezig zijn in de jonge lambiek. Dit systeem heeft een aantal kenmerken gemeenschappelijk met de Franse champagnemethode. Vandaar dat geuze vaak de champagne onder de bieren wordt genoemd.

Kort na WO II werd de kwaliteit en het brouwproces van de geuze niet altijd gerespecteerd, en daarmee waren de brouwers niet gelukkig en trachten dan ook hun traditionele product te beschermen. Sinds 1997, onderscheiden lambiek- en geuzebieren van overige bieren volgens de gebruikte grondstoffen en het brouwproces. Bieren gebrouwen volgens de oude receptuur mogen de benaming 'Oud’ of ‘Oude’ toevoegen en werd Lambiek en Geuze geregistreerd als Gegarandeerde Traditionele specialiteit (GTS).


Lambiek bier wordt gemaakt met ten minste 30 % tarwe en de vergisting is 100% spontane vergisting. Oude geuze ontstaat door het vermengen van 100 % oude lambiek van spontane gisting van ten minste één jaar en waarvan het oudste gedurende minstens drie jaar in houten vaten heeft gerijpt. Vervolgens een nagisting en rijping in de fles van minstens zes maanden.

Voor geuze en kriek, die het voorwoord ‘ Oud’ of ‘Oude’ niet mogen dragen, zijn de eisen veel minder streng; de lambiekbieren moeten niet zo oud zijn, er moet geen nagisting zijn in de fles en filteren, verzoeten en pasteuriseren is toegestaan


Oud Beersel – Beer Tradition Reborn


In 1882, werd Oud Beersel opgericht als geuzestekerij door Henri Vandervelden in Beersel, regio Brussel. Henri Vandervelden haalden zijn kennis als seizoenarbeider bij een brouwerij die gespecialiseerd was in productie van lambiek en geuze. Henri’s zoon Pierre, werkte samen in de geuzestekerij en ondanks de twee wereldoorlogen slaagde de geuzestekerij te overleven.


In 1953 studeerde Henri af als brouwingenieur nam de brouwerij / stekerij over. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij.


In 1991 nam Henri’s neef Danny Draps, de geuzestekerij over maar de brouwerij draaide op een laag pitje door de afnemende vraag naar geuze en de brouw- en afvulinstallatie waren sterk verouderd en een nieuwe investering kwam er niet.


In 2002 werd beslist om de brouwerij / geuzerij stop te zetten. Wanneer dit nieuws te horen kwam bij Gert Christiaens en zijn vriend Roland De Bus, besloten ze deze te redden en opnieuw leven in te blazen. Als start werd "Bersalis Tripel" gebrouwen aangezien de vraag naar Tripel in de biermarkt toename en de nodige opbrengsten genereert om de productie van lambiek bieren terug op te starten. Bersalis is een oud middeleeuwse naam voor Beersel.


In 2007, werd “Oude Geuze Oud Beersel" en "Oude Kriek Oud Beersel" terug op de markt gebracht. Zodat het traditie bier en volgens het recept van Henri Vandervelden sinds 1882 kan voortbestaan. Deze oude traditie mocht niet verloren gaan, volgens Gert. Niet alleen de methode van spontane gisting is uniek, ook de smaken zijn nergens anders in de wereld te vinden. Een zachte bitterheid en zurigheid maken van deze bieren een uitstekende dorstlesser.


Echte Geuze Rijpt Als Champagne


Het wort (lambiek) voor de geuze laat Oud Beersel brouwen bij andere brouwerijen alsook het bottelen zodat Oud Beersel zich voornamelijk kan concentreren op het traditionele proces van de lambiek productie. De spontane gisting van lambiek en rijping op houten vaten tot 3 jaar alsook het mengen of steken van jonge en oude lambiek gebeurt in de historisch oude brouwerij van Oud Beersel.


Lambiek bieren hebben een unieke zurige smaak, deze smaak wijkt af van de suiker smaken van hedendaagse dranken. Lambiek en geuze bieren hebben smaak toetsen van champagne omdat zowel lambiek als champagne een natuurlijke en spontane productie ondergaan.


Een echte geuze rijpt als champagne wordt wel eens gezegd. Geuze heeft een unieke smaak die je elders niet kan proeven. Het is een waar genot voor Oud Beersel om deze uniek smaak in Beersel te maken, proeven en te delen


Oud Beersel - Oude Geuze - Fruit Lambiek

Spontane gisting betekent dat wilde gisten rondom de omgeving van de brouwerij in contact met het bier. Het gist wordt dus niet manueel (zoals lage en hoge gisting) toegevoegd maar spontaan. Oud Beersel is gelegen vlakbij de Zenne vallei waar veel wilde gisten aanwezig zijn. Een 100% spontaan natuurlijk product.


Oud Beersel heeft reeds vele internationale prijzen en bekroningen in de wacht gesleept. De traditionele Oud Beersel bieren beginnen terug aan een opmars zowel in binnenland als buitenland. De appreciatie is zelfs zo groot dat internationale liefhebbers van geuze bieren speciaal naar België reizen om de brouwerij te bezoeken, een enorme waardering!


De brouwerij heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in nieuwe foeders en nieuwe brouw technologieën. Foeders zijn grote houten vaten waar de lambiek voor meerdere jaren rijpt, met een capaciteit van 20 hl. – 60hl en zelfs 120hl. Oud Beersel rijpt ook lambiek op foeders van Italie, Brunello di Montalcino. Dit mengsel, waar de grenzen tussen wijn en bier vervagen, is gecreëerd ter ere van oprichter Henri Vandervelden.


Naam Oud Beersel


Op het etiket van Oud Beersel staat het water burcht van Beersel dat in de middeleeuwen werd gebruikt als verdediging van Brussel. Sinds 2013, is de water burcht prachtig gerenoveerd en is het open voor publiek toerisme. Een wedergeboorte van een historisch symbool en traditie dat Oud Beersel wil uitstralen op haar etiket en in haar bier. Traditie wordt door Oud Beersel hoog in het vaandel gedragen


Als gevolg van de hergisting op de fles onstaat er hoge druk op de fles en bijgevolg kan geuze niet bewaard worden in gewone flessen. Enkel champagneflessen kunnen de hoge druk weerstaan. Door de wilde gisten en de spontane gisting heeft Oude Geuze een lange houdbaarheid van wel 20 jaar. Zoals een goede wijn kan een Oude Geuze lange tijd bewaard worden in kelder temperatuur.

Oud Beersel - Geuze Oude Pijpen - Vandervelden 135