top of page

Belgische Geuze - Lambiek Bieren

Scroll down for English

Oud Beersel - Oude Geuze - Fruit Lambiek

Het Belgische gastronomische bier landschap kent talrijke gepassioneerde brouwers die dagelijks nieuwe ingrediënten zoeken en nieuwe recepten creëren om een uniek kwalitatief bier te brouwen. Deze lokale brouwers, met hun eigenzinnige karakter, maken de Belgische Bier Cultuur.


Sinds 2016 is de Belgische Bier Cultuur toegevoegd aan UNESCO Representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Bier liefhebbers reizen vanuit alle hoeken van de wereld om de rijke Belgische Bier Cultuur te ontdekken en te proeven van nieuwe smaken. De Belgische bier gastronomie kent geen grenzen, het geeft België een internationale smaak en - uitstraling.


Een trots van de Belgische Bier Cultuur is het Lambiek en Geuze of Gueuze Bier. Tot op vandaag blijft de traditie behouden en wordt nog steeds de artisanale methode gebruikt bij het brouwen van Lambiek en het mengen van Lambiek tot Geuze.


Lambiek is een bier dat tijdens het brouwproces een spontane gisting ondergaat. De gisting komt spontaan op gang door de in de lucht aanwezige ‘wilde’ gisten. De wilde gisten, waaronder de bekende Brettanomyces soorten, bevruchten het wort waarna de lambiek in grote houten vaten wordt opgeslagen. In deze grote tonnen rijpt het bier gedurende enkele jaren. Lambiek is een plat en schuimloos bier. De smaak van de lambiek varieert met de ouderdom van de lambiek. Jonge lambiek evolueert qua smaak naar zacht zuur. Oude lambiek kan zacht tot scherp zuur smaken. Van voor 1300 werd er reeds lambiek gebrouwen en tot op heden worden nog traditionele kenmerken in ere gehouden zoals spontane gisting, gebruik van tarwemoet en de appreciatie voor het vakmanschap van de Brouwers. In België is de regio rond de Zennevallie, Pajottenland, zijn meerdere Lambiek brouwerijen gevestigd. De naam van Lambiek zou komen van de gemeente Lembeek, waar lambiek werd en nog steeds wordt gebrouwen.


Fruit Lambiek: vers fruit zoals kersen, frambozen, bessen worden gemacereerd en toegevoegd aan de lambiek. Dankzij het vers fruit ontstaat er een uniek aroma van vers fruit en natuurlijke zure smaak.


Geuze wordt niet gebrouwen, maar ontstaat door het mengen van oude en jonge lambiek bieren. Daarna laat men het bier 12 maanden hergisten op fles. Die hergisting is mogelijk doordat er nog suikers aanwezig zijn in de jonge lambiek. Het mengen van de lambieken wordt ook wel ‘versnijden’ of ‘steken’ genoemd. De geuzesteker mengt meerdere lambiek bieren van verschillende leeftijden en tonnen om de door hem gewenste smaak te bekomen. Dit systeem heeft een aantal kenmerken gemeenschappelijk met de Franse champagnemethode. Vandaar dat geuze vaak de champagne onder de bieren wordt genoemd.



Kort na WO II werd de kwaliteit en het brouwproces van de geuze niet altijd gerespecteerd, en daarmee waren de brouwers niet gelukkig en trachten dan ook hun traditionele product te beschermen. Sinds 1997, onderscheiden lambiek- en geuzebieren van overige bieren volgens de gebruikte grondstoffen en het brouwproces. Oude geuze ontstaat door het vermengen van 100 % oude lambiek van spontane gisting met een gewogen gemiddelde leeftijd van ten minste één jaar en waarvan het oudste gedurende minstens drie jaar in houten vaten heeft gerijpt. Het mengsel moet een nagisting in de fles ondergaan en moet na zes maand rijping in de fles voldoen aan een aantal biochemische eisen. Bieren gebrouwen volgens deze oude receptuur mogen de benaming 'Oud’ of ‘Oude’ toevoegen en werd Lambiek en Geuze geregistreerd als Gegarandeerde Traditionele specialiteit (GTS).

Meer informatie op www.horal.be




Bier Lente Verlof - Bestellingen worden verzonden vanaf 30 April 2024
bottom of page