De Dochter van de Korenaar - Kelderschatten

Scroll down for English

Brouwerij De Dochter van de Korenaar is opgericht in 2007 door Monique en Roland en is gevestigd te Baarle Hertog. Baarle-Hertog behoort tot België en bestaat uit 22 enclaves die gehaal omringd zijn door Nederlands grondgebied. De naam en locatie van de brouwerij De Dochter van de Korenaar maken het speciaal bier al uniek alvorens geproefd te hebben. Afkomstig uit Nederland maar de brouwerij draagt de Belgische Bier Cultuur hoog in het vaandel. De Brouwerij heeft als drijfveer het beste bier te brouwen en dankzij hun bier perfectionisme, schenkt de brouwerij uniek en kwaliteit speciaal bier waarvoor u de tijd neemt.


De Dochter van de Korenaar is een micro brouwerij met een brouwinstallatie van onder meer zes lager tanks van 1000 liter. Met deze installatie kan men ongeveer 150 hl per maand brouwen. In de kelder staan ongeveer 450 vaten te rijpen met unieke speciaal bier recepten, vatgerijpte bieren, kelderschatten!


De Dochter van de Korenaar heeft een assortiment van vaste bieren van verschillende bierstijlen van Indian Pale tot Belgian Dark Ale. Aan al de bierstijlen geeft De Dochter van de Korenaar hun eigen karakter op basis van zorgvuldig uitgekozen natuurlijke ingrediënten. De bieren van De Dochter van de Korenaar zorgen voor een smaak reis van tropische citrus tot geroosterde mout. Wat brouwerij De Dochter van de Korenaar zo speciaal maakt is dat ze erg bedreven zijn met het experimenteren van verschillende graan – en hop soorten, de doordachte combinatie van ingrediënten en de drijf naar perfectie maakt bieren van wereldklasse.


Naast vaste bieren heeft De Dochter van de Korenaar een assortiment speciaalbieren, de ‘pareltjes’ op biergebied. Veelal jaren gerijpt op houten vaten in de kelder, het hart van de brouwerij De Dochter van de Korenaar. Hier doet de tijd zijn werk en ontstaan complexe vatgerijpte bieren, die de meest verwende bierdrinkers kunnen bekoren. Voor de vatgerijpte bieren gebruikt De Dochter van de Korenaar onder andere wijn vaten, whisky vaten, pure oak vaten en zelfs porto vaten. De vaten geven een maturiteit en volmondigheid aan het speciaal bier.

De Dochter van de Korenaar - La Renaissance

De gastronomisch bieren zijn uitstekend te combineren met culinaire hoogstandjes, als ook Bourgondisch tafelen! Een pareltje is een old style English IPA dat voor 1 to 1.5 jaar op witte Bourgogne wijn rijpt van appellation Puligny Montrachet (onder andere Olivier Flaive), genaamd LA RENAISSANCE. Een gastronomisch bier, waar de grens tussen bier en wijn vervaagd, dat zijn plaats verdiend bij een gastronomisch maaltijd of een traktatie op zichzelf als degustatiebier.


Naam De Dochter van de Korenaar:

De naam "Dochter van de Korenaar" verwijst naar het woord bier. In oude Mechelse kronieken vond men dat Keizer Karel V rond 1550 de voorkeur gaf aan het "sap van de dochter van de korenaar" (bier) dan aan het "bloed van de druiventros" (wijn).


Een kenmerk De Dochter van de Korenaar zijn de stijlvolle Franse namen die ze hun speciaal bieren geven. De oprichters Ronald en Monique hebben een verleden in Frankrijk alsook hun passie voor het land en de Franse gastronomie maken dat Franse namen een elegante chic toets geven aan het bier. Bieren van brouwerij De Dochter van de Korenaar worden best geserveerd in een groot bol en convex glas. Het verbetert de schuimkraag zodat de smaak en de bubbels langer blijven. Het zal de waarneming van aroma’s verbeteren zodat u de natuurlijke en zorgvuldig gekozen ingrediënten door De Dochter van de Korenaar voor hun speciaal bier kan proeven en appreciëren.


Glassware:

Bieren van brouwerij De Dochter van de Korenaar worden best geserveerd in een groot bol en convex glas. Convex glas (naar binnen buigend) verbetert de schuimkraag zodat de smaak en de bubbels langer blijven. Het zal de waarneming van aroma’s verbeteren zodat u de natuurlijke en zorgvuldig gekozen ingrediënten door De Dochter van de Korenaar voor hun speciaal bier kan proeven. Het geeft een extra toets aan de proefervaring die blijft nazinderen.


Door heen de jaren heeft brouwerij De Dochter van de Korenaar meerdere prijzen en bekroning ontvangen voor hun prachtig speciaal bier en vatgerijpte bier assortiment. Een bloemlezing van de verdiende beloningen van passie en vakmanschap:

2019: Ratebeer: The Best Beers in the World in 2019 met L'ensemble

2019: Ratebeer: The Best Beers in the world By Style, met Noblesse XO Pure Oak

2019: Ratebeer: The Best Beers in the world By Style, met La Renaissance Gold

2018: European Beerstar met Fleur Sauvage in de categorie Saison

2017: 3e plaats Modeste Bierfestival

2016: Zythos consumententrofee met La Renaissance – Zilver

2014: Zythos consumententrofee met Crime Passionnel

De Dochter van de Korenaar speciaal bier collectie met een woordje uitleg van de brouwerij.


Crime Passionnel

De Dochter van de Korenaar - Crime Passionnel

Crime Passionnel is voor zowel de Weizen-stijl liefhebber als de IPA-liefhebber een waar avontuur. Een echt tarwebier van 45% tarwemout en kruidige Duitse Saphir-hop. Het verschil zit hem in de gebruikte gistsoort en in de dry-hopping met Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse en Engelse hopsoorten. Deze zorgen voor een weldaad aan tropische fruit met duidelijke toetsen van passievrucht en abrikoos, nagenietend met een kruidig/romige afdronk. Heerlijk op een zwoele zomerdag. Crime Passionnel is een op zichzelf staande lekkernij.

Noblesse

Noblesse is een toegankelijk pittig blond bier van slechts 5,5% vol. Noblesse is een edel blond bier van hoge gisting. Bedoeld als ‘overgangsbier’ voor die mensen die doorgewinterde pilsdrinkers zijn, maar nu toch wel eens iets anders willen proberen. Door de frisse hoppigheid en de doordrinkbaarheid leent het bier zich uitstekend als aperitiefbier. Dorstlessend, met een pittige afdronk en een zachte nasmaak. Noblesse smaakt prima bij vis en schaaldieren.

De Dochter van de Korenaar - Noblesse VSOP

Noblesse VSOP heeft 8 maanden gerijpt op ‘Villiers’ jenevervaten en 8 maanden op fles. Noblesse VSOP is hierdoor glashelder, en heeft een zeer verfijnde lichte bitterheid van jeneverbes en hoppen. Het bier is verfrissend, zacht en heeft voldoende lange afdronk. Een perfect dorstlessend degustatiebier.
Belle Fleur


Lichtbond, intens gehopt bier met dry-hopping 6% vol. Belle-Fleur is fris, hoppig en dorstlessend, met duidelijke citrus/ bloemige smaken. Een bitter en aromatisch bier voor de liefhebber die op zoek is naar de rijke geur en smaak van verse hop. Qua alcohol een lichtere variant in deze sterk in opmars zijnde bierstijl. Zeer toegankelijk en smakelijk, heerlijk op een zonnig terras. Fijn als aperitief, of bij pikant eten.


De dochter van de korenaar - Belle Fleur - Fleur Sauvage

Fleur Sauvage

I.P.A. Belle-Fleur wordt op houten vaten verder gerijpt met toevoeging van wat wilde gist. Deze gedeeltelijk wilde vergisting duurt zo’n 1 ½ jaar. Foodparing: Diverse worst-soorten, Zure zult (kop) Roodschimmelkazen


La Renaissance

De Dochter van de Korenaar - La Renaissance