top of page

De Dochter van de Korenaar - Kelderschatten

Scroll down for English

Brouwerij De Dochter van de Korenaar is opgericht in 2007 door Monique en Roland en is gevestigd te Baarle Hertog. Baarle-Hertog behoort tot België en bestaat uit 22 enclaves die gehaal omringd zijn door Nederlands grondgebied. De naam en locatie van de brouwerij De Dochter van de Korenaar maken het speciaal bier al uniek alvorens geproefd te hebben. Afkomstig uit Nederland maar de brouwerij draagt de Belgische Bier Cultuur hoog in het vaandel. De Brouwerij heeft als drijfveer het beste bier te brouwen en dankzij hun bier perfectionisme, schenkt de brouwerij uniek en kwaliteit speciaal bier waarvoor u de tijd neemt.


De Dochter van de Korenaar is een micro brouwerij met een brouwinstallatie van onder meer zes lager tanks van 1000 liter. Met deze installatie kan men ongeveer 150 hl per maand brouwen. In de kelder staan ongeveer 450 vaten te rijpen met unieke speciaal bier recepten, vatgerijpte bieren, kelderschatten!


De Dochter van de Korenaar heeft een assortiment van vaste bieren van verschillende bierstijlen van Indian Pale tot Belgian Dark Ale. Aan al de bierstijlen geeft De Dochter van de Korenaar hun eigen karakter op basis van zorgvuldig uitgekozen natuurlijke ingrediënten. De bieren van De Dochter van de Korenaar zorgen voor een smaak reis van tropische citrus tot geroosterde mout. Wat brouwerij De Dochter van de Korenaar zo speciaal maakt is dat ze erg bedreven zijn met het experimenteren van verschillende graan – en hop soorten, de doordachte combinatie van ingrediënten en de drijf naar perfectie maakt bieren van wereldklasse.


Naast vaste bieren heeft De Dochter van de Korenaar een assortiment speciaalbieren, de ‘pareltjes’ op biergebied. Veelal jaren gerijpt op houten vaten in de kelder, het hart van de brouwerij De Dochter van de Korenaar. Hier doet de tijd zijn werk en ontstaan complexe vatgerijpte bieren, die de meest verwende bierdrinkers kunnen bekoren. Voor de vatgerijpte bieren gebruikt De Dochter van de Korenaar onder andere wijn vaten, whisky vaten, pure oak vaten en zelfs porto vaten. De vaten geven een maturiteit en volmondigheid aan het speciaal bier.

De Dochter van de Korenaar - La Renaissance

De gastronomisch bieren zijn uitstekend te combineren met culinaire hoogstandjes, als ook Bourgondisch tafelen! Een pareltje is een old style English IPA dat voor 1 to 1.5 jaar op witte Bourgogne wijn rijpt van appellation Puligny Montrachet (onder andere Olivier Flaive), genaamd LA RENAISSANCE. Een gastronomisch bier, waar de grens tussen bier en wijn vervaagd, dat zijn plaats verdiend bij een gastronomisch maaltijd of een traktatie op zichzelf als degustatiebier.


Naam De Dochter van de Korenaar:

De naam "Dochter van de Korenaar" verwijst naar het woord bier. In oude Mechelse kronieken vond men dat Keizer Karel V rond 1550 de voorkeur gaf aan het "sap van de dochter van de korenaar" (bier) dan aan het "bloed van de druiventros" (wijn).


Een kenmerk De Dochter van de Korenaar zijn de stijlvolle Franse namen die ze hun speciaal bieren geven. De oprichters Ronald en Monique hebben een verleden in Frankrijk alsook hun passie voor het land en de Franse gastronomie maken dat Franse namen een elegante chic toets geven aan het bier. Bieren van brouwerij De Dochter van de Korenaar worden best geserveerd in een groot bol en convex glas. Het verbetert de schuimkraag zodat de smaak en de bubbels langer blijven. Het zal de waarneming van aroma’s verbeteren zodat u de natuurlijke en zorgvuldig gekozen ingrediënten door De Dochter van de Korenaar voor hun speciaal bier kan proeven en appreciëren.


Glassware:

Bieren van brouwerij De Dochter van de Korenaar worden best geserveerd in een groot bol en convex glas. Convex glas (naar binnen buigend) verbetert de schuimkraag zodat de smaak en de bubbels langer blijven. Het zal de waarneming van aroma’s verbeteren zodat u de natuurlijke en zorgvuldig gekozen ingrediënten door De Dochter van de Korenaar voor hun speciaal bier kan proeven. Het geeft een extra toets aan de proefervaring die blijft nazinderen.


Door heen de jaren heeft brouwerij De Dochter van de Korenaar meerdere prijzen en bekroning ontvangen voor hun prachtig speciaal bier en vatgerijpte bier assortiment. Een bloemlezing van de verdiende beloningen van passie en vakmanschap:

2019: Ratebeer: The Best Beers in the World in 2019 met L'ensemble

2019: Ratebeer: The Best Beers in the world By Style, met Noblesse XO Pure Oak

2019: Ratebeer: The Best Beers in the world By Style, met La Renaissance Gold

2018: European Beerstar met Fleur Sauvage in de categorie Saison

2017: 3e plaats Modeste Bierfestival

2016: Zythos consumententrofee met La Renaissance – Zilver

2014: Zythos consumententrofee met Crime Passionnel

De Dochter van de Korenaar speciaal bier collectie met een woordje uitleg van de brouwerij.


Crime Passionnel

De Dochter van de Korenaar - Crime Passionnel

Crime Passionnel is voor zowel de Weizen-stijl liefhebber als de IPA-liefhebber een waar avontuur. Een echt tarwebier van 45% tarwemout en kruidige Duitse Saphir-hop. Het verschil zit hem in de gebruikte gistsoort en in de dry-hopping met Amerikaanse, Nieuw-Zeelandse en Engelse hopsoorten. Deze zorgen voor een weldaad aan tropische fruit met duidelijke toetsen van passievrucht en abrikoos, nagenietend met een kruidig/romige afdronk. Heerlijk op een zwoele zomerdag. Crime Passionnel is een op zichzelf staande lekkernij.

Noblesse

Noblesse is een toegankelijk pittig blond bier van slechts 5,5% vol. Noblesse is een edel blond bier van hoge gisting. Bedoeld als ‘overgangsbier’ voor die mensen die doorgewinterde pilsdrinkers zijn, maar nu toch wel eens iets anders willen proberen. Door de frisse hoppigheid en de doordrinkbaarheid leent het bier zich uitstekend als aperitiefbier. Dorstlessend, met een pittige afdronk en een zachte nasmaak. Noblesse smaakt prima bij vis en schaaldieren.

De Dochter van de Korenaar - Noblesse VSOP

Noblesse VSOP heeft 8 maanden gerijpt op ‘Villiers’ jenevervaten en 8 maanden op fles. Noblesse VSOP is hierdoor glashelder, en heeft een zeer verfijnde lichte bitterheid van jeneverbes en hoppen. Het bier is verfrissend, zacht en heeft voldoende lange afdronk. Een perfect dorstlessend degustatiebier.
Belle Fleur


Lichtbond, intens gehopt bier met dry-hopping 6% vol. Belle-Fleur is fris, hoppig en dorstlessend, met duidelijke citrus/ bloemige smaken. Een bitter en aromatisch bier voor de liefhebber die op zoek is naar de rijke geur en smaak van verse hop. Qua alcohol een lichtere variant in deze sterk in opmars zijnde bierstijl. Zeer toegankelijk en smakelijk, heerlijk op een zonnig terras. Fijn als aperitief, of bij pikant eten.


De dochter van de korenaar - Belle Fleur - Fleur Sauvage

Fleur Sauvage

I.P.A. Belle-Fleur wordt op houten vaten verder gerijpt met toevoeging van wat wilde gist. Deze gedeeltelijk wilde vergisting duurt zo’n 1 ½ jaar. Foodparing: Diverse worst-soorten, Zure zult (kop) Roodschimmelkazen


La Renaissance

De Dochter van de Korenaar - La Renaissance

La Renaissance is een revival van een oud succesnummer. In de jaren rond 1800 was de ‘India Pale Ale’ zeer gewild in het verenigd koninkrijk. La Renaissance is gemaakt van de mout en hop, die toen het meest gebruikt werden, om vervolgens een jaar lang te rijpen op houten vaten. Door deze lange rijping, wordt het bier zachter en minder bitter. Bovendien neemt het bier tannines en smaken uit het hout op. Onze eigen ‘twist’ aan dit verhaal is de keus van de gebruikte vaten. Wij hebben gekozen voor bourgognevaten van het topmerk , ‘Puligny Montrachet.’ Deze witte Bourgogne met haar droge, aardse kruidigheid, complementeer het bier uitstekend. De lichte zurigheid van de wijn harmonieert wonderbaarlijk goed met de bitterheid van het bier. Enkele dagen voor het bottelen wordt ‘La Renaissance’ gedry-hopped met de populaire hopsoort ‘Nelson Sauvin.’ Hierdoor krijgt het bier nog wat meer ‘Sauvignon Blanc’ karakter en een frisse verse hopsmaak. La Renaissance is een schitterd en complex bier, wat met haar veelheid aan smaken de meest verwende bierliefhebber zal bekoren. ‘La Renaissance’ hoeft u niet te pairen met food, maar is een traktatie op zichzelf. Proef de wijn eens samen met het bier, u zult verrast zijn door de overeenkomsten.


Embrasse


De Dochter van de Korenaar - Embrasse

Embrasse is een zwaar donker bier wat perfect het midden houdt tussen een zwaar donker Abdij /trappistenbier en een Stout/Porter. Het bier combineert geroosterde mout en koffie/chocolade-toetsen met een aangename lichte fruitigheid van gedroogde zuidvruchten. Bitterzoete smaken gaan samen met een uitgesproken romig mondgevoel en maken het drinken van dit bier tot een uitzonderlijk genot voor liefhebbers van zwaar donker bier.

Aangenaam bij een traditioneel kaas & worst plankje / selectie van harde pikante kazen.


Blended Oak Aged Embrasse

Embrasse lagert 4 tot 6 maanden op whiskey-vaten. Voor de Blended Oak Aged Embrasse zijn dat non peated whiskey-vaten. Door de vatrijping neemt het bier de rijke whiskey-tonen over, en wordt het bier zachter en ronder van smaak. Beide soorten doen het uitstekend bij blauwschimmelkazen en noten; maar ook prima bij wild-gerechten. Peated Oak Aged Embrasse won in 2011 de Zythos Consumententrofée


Sans Pardon

Klassieke zware bitterzoete ‘Imperial Stout’ van 11% vol met een vleugje ‘Rooibos’. Sans Pardon is één van de zwaarste volmout bieren van de brouwerij. Zwart als de nacht, met een romige schuimkraag. Het hoge alcoholpercentage complementeert de koffie- en chocoladetoetsen in het bier. De ‘Rooibos’ geeft het bier dat extra tintje fruitigheid. Zonder Pardon de lekkerste. Sans Pardon smaakt heerlijk bij pittige harde kazen.

De Dochter van de Korenaar - Sans Pardon

“Pure Oak Series”

Dit zijn een aantal bieren uit ons assortiment die een rijping krijgen op ‘Virgin Oak’ vaten; oftewel vaten die nog nooit gebruikt zijn, nieuw dus. Tot voor kort waren dit soort bieren gewoonweg te duur voor de consument. De vaten kunnen maximaal 3 keer gebruikt worden en nieuwe eiken vaten zijn nu eenmaal prijzig. Dit soort bieren werden hooguit als versnij-bier gebruikt om wat meer ‘oak karakter’ te geven aan barrel-aged bieren. Sedert een tweetal jaren experimenteert De Dochter van de Korenaar met rijping op nieuwe eiken vaten. De resulterende bieren zijn uniek in hun soort. De robuuste tannine-rijke eik-smaak en de ronde vanilla toetsen afgegeven door het hout, creëren ongeslepen diamanten die vaak pas na enige maanden hergisting op fles tot hun volle recht komen. Aldus vervaagt wederom een stukje scheiding tussen bier en wijn en worden bieren geschapen die zich met de Grand Cru’s kunnen meten

L 'ensemble Pure Oak - Sans Pardon Pure Oak - Noblesse Pure Oak

L 'Ensemble

Met L’ensemble zoeken we de grens op. Niet alleen de grens van het maximaal haalbare, want 13% vol is extreem zwaar voor een volmoutbier. Ook de grens tussen bier en wijn vervaagt, om namelijk aan dit alcoholpercentage te komen, geschiedt een deel van de vergisting m.b.v. wijngist. Het brouwen en vergisten van dit unieke bier vergt veel tijd en aandacht. Mede daardoor maken wij dit bier slechts éénmaal per jaar en komt het op de markt als het winterseizoen aanbreekt. Een perfecte begeleider van de kerstdagen! Heerlijk verwarmend.


L 'ensemble Di Montalcino


De Dochter van de Korenaar - L'ensemble di Montalcino

L’Ensemble di Montalcino rijpt gedurende ongeveer 1 jaar op Brunello vaten. Extra rijping en infusie van rode wijn en tannines uit het hout zorgen voor een krachtig en zeer gebalanceerde gerstewijn die zich met de betere (rode) wijnen kan meten. Foodparing: Rood vlees, Pure chocolade , Harde pittige kazen
--------------------------------


English: De Dochter van de Korenaar | Cellar Treasure


Brewery De Dochter van de Korenaar was founded in 2007 by Monique and Roland and is based in Baarle Hertog which belongs to Belgium and consists of 22 enclaves that are surrounded by Dutch territory. The name and location of the brewery De Dochter van de Korenaar make the beer unique before having tasted it. Monique and Roland are originally from the Netherlands but hold Belgian Beer Culture in high regard. The aim of the brewery is to brew the best beer and thanks to their beer perfectionism, the brewery creates unique and quality special beer for which you take your time.


De Dochter van de Korenaar is a microbrewery with a brewing plant of six lower tanks of 1000 liters. With this installation one can brew about150 hl per month. In the cellar there are about 450 barrels to mature with unique special beer recipes, barrel aged beers, cellar treasures!


De Dochter van de Korenaar has an assortment of regular beers of different beer styles from Indian Pale to Belgian Dark Ale. To each beer style, De Dochter van de Korenaar gives their own touch based on carefully selected natural ingredients. The beers of De Dochter van de Korenaar let you make a taste journey from tropical citrus to roasted malt. The way of experimenting with different grains – and hops makes De Dochter van de Korenaar beers so special, the thoughtful combination of ingredients and the drive to perfection creates world-class beers.


In addition to regular beers, De Dochter van de Korenaar has an assortment of specialty barrel aged beers, the ‘treasures’ in the world of beer. Aged in wooden barrels in the brewery’s cellar, the heart of the brewery De Dochter van de Korenaar. In the brewery’s cellar time does its job and complex beers develop, which can pleasure most beer connoisseurs.

To age beer De Dochter van de Korenaar experiments with different barrels such as wine barrels, whiskey barrels, pure oak barrels and even porto barrels. The barrels give a maturity and body fullness to the speciality aged beer. Needless to say De Dochter van de Korenaar special beers find their place in gastronomy delights, as well as Burgundian dining!


A treasure is an old style English IPA that aged for 1 to 1.5 years on white Burgundy wine from appellation Puligny Montrachet (among others Olivier Flaive), called LA RENAISSANCE. A gastronomy beer, where the line between beer and wine blurs, which deserves its place at a gourmet meal or a treat as tasting beer / degustation.


Naam De Dochter van de Korenaar:

The name " De Dochter van de Korenaar" or literally translate: “the daughter of the ear of wheat” refers to the word beer. In ancient Mechelen (Belgian City): ‘I prefer the juice of the daughter of the ear of corn above the blood of the grapes’, Emperor Karel (1500-1558) after Old Mechelen Chronicles.

A feature of De Dochter van de Korenaar are the stylish French names they give to their specialty beers. The founders Ronald and Monique have a past in France as well as their passion for the country and French gastronomy make French names give an elegant chic touch to the beer.

Beers from brewery De Dochter van de Korenaar are best served in a large bulb and convex glass which improves the collar foam head so that the taste and bubbles are longer visible. It will enhance the perception of aromas so that you can taste the natural and carefully chosen ingredients by De Dochter van de Korenaar for their special beer and barrel aged beers. It gives an extra touch to the tasting experience which will pleasure your taste buds.

Glassware:

Beers from brewery De Dochter van de Korenaar are best served in a large bulb and convex glass. Convex glass (bending inwards) improves the collar foam head so that the taste and bubbles are longer visible. It will enhance the perception of aromas so that you can taste the natural and carefully chosen ingredients by De Dochter van de Korenaar for their special beer and barrel aged beers. It gives an extra touch to the tasting experience which will pleasure your taste buds.

Over the years, brewery De Dochter van de Korenaar has received several awards and honors for their beautiful specialty beer assortment. A compilation of the deserved rewards of their passion and craftsmanship:

2019: Ratebeer: The Best Beers in the World in 2019 - L'ensemble

2019: Ratebeer: The Best Beers in the world By Style, - Noblesse XO Pure Oak

2019: Ratebeer: The Best Beers in the world By Style, - La Renaissance Gold

2018: European Beerstar - Fleur Sauvage inthe category Saison

2017: 3e place Modeste Bierfestival

2016: Zythos consumententrofee - La Renaissance – Zilver

2014: Zythos consumententrofee - Crime Passionnel

The De Dochter van de Korenaar special beer and barrel aged beer collection with a little explanation from the brewery.


Crime Passionnel

De Dochter van de Korenaar - Crime Passionnel

Crime Passionnel is a true beer tasting experience for both the Weizen-style enthusiast and the IPA enthusiast. A wheat beer of 45% wheat malt and spicy German Saphir hops. The difference lies in the used yeast and in dry-hopping with American, New Zealand and English hops. These provide clear flavours of tropical fruit with clear notes of passion fruit and apricot, relishing with a spicy/creamy aftertaste. Lovely on a warm summer day. Crime Passionnel is a delicacy.

Noblesse

Noblesse is an accessible herbal blonde beer of only 5.5% vol. Noblesse is a noble blond top fermented beer. Referred to as “transition beer” for those people who are seasoned lager drinkers, but now like to try something different. The fresh hoppiness and thirst quenching make this blond beer an excellent aperitif beer. Thirst-quenching, with a spicy aftertaste and a sweet aftertaste. Noblesse tastes great with fish and shellfish.

De Dochter van de Korenaar - Noblesse VSOP

Noblesse VSOP has aged for 8 months on 'Villiers' gin barrels and 8 months repined on bottle. Noblesse VSOP is therefore crystal clear, and has a very refined light bitterness of juniper and hop flavours. The beer is refreshing, soft and has smooth long aftertaste. A perfect thirst-quenching tasting beer.Belle Fleur


Belle Fleur: Light blonde, intensely hopped beer with dry-hopping, 6% vol. Belle Fleur is a fresh, hoppy and thirst-quenching beer, with pronounced citrus / floral flavours. A bitter and aromatic beer for the enthusiast who is looking for the rich smell and taste of fresh hops. In terms of alcohol it is a lighter version of this beer style that is growing strongly in popularity. Very accessible and tasty, delicious on a sunny terrace. Fine as an aperitif or with spicy food.


De dochter van de korenaar - Belle Fleur - Fleur Sauvage

Fleur Sauvage

Fleur-Sauvage: I.P.A. Belle-Fleur is further aged in wooden barrels with the addition of some wild yeast. The wild fermentation lasts about 1 1/2 years. Fleur Sauvage barrel aged received a silver medal at European Beerstar in 2018. Food pairing: Various sausage varieties, fungi cheeses


La Renaissance


De Dochter van de Korenaar - La Renaissance

La Renaissance is a revival of an old hit. In the years around 1800 the “India Pale Ale” was highly sought after in the UK. La Renaissance is made from malt and hops, which were most used in that time, and then matured for a year in wooden barrels. Through its long maturation, the beer is softer and less bitter. In addition, the beer takes tannins and flavors from the wood. Our own ‘twist’ to this story is the choice of the used barrels. We have chosen burgundy barrels of the brand, “Puligny Montrachet.’ This white Burgundy with its dry, earthy spiciness, complements the beer excellent. The slight acidity of the wine harmonizes wonderfully well with the bitterness of the beer. A few days before bottling, La Renaissance’ is dry-hopped with the popular hop variety “Nelson Sauvin.” This gives the beer a little more ‘Sauvignon Blanc’ character and a crispy, fresh hop flavor. La Renaissance is a wonderful and complex beer, that, with its multitude of flavors, will delight the most spoiled beer lover. ‘La Renaissance’ doesn’t have to be paired with food, but is a treat on itself. Taste the beer together with the wine: you will be surprised by the similarities.


Embrasse


De Dochter van de Korenaar - Embrasse

Embrasse is an intense dark Belgian beer that perfectly keeps the middle between a heavy dark Abbey /trappist beer and a Stout/Porter. The beer combines roasted malt and coffee/chocolate notes with a pleasant light fruitiness of dried fruits. Bittersweet flavours go hand in hand with a pronounced creamy mouthfeel, it is a delight for dark beer lovers.


Blended Oak Aged Embrasse

Embrasse is barrel aged for 4 to 6 months on whiskey barrels. For the Blended Oak Aged Embrasse are those non peated whiskey barrels. Due to the barrel aging, the beer takes over the rich whiskey tones, and the beer becomes softer and rounder in taste. Both species do well with blue funghi cheeses and nuts; but also fine with wild dishes. Peated Oak Aged Embrasse won in 2011 de Zythos Consumententrofée.

Sans Pardon

Sans Pardon is a classic heavy bittersweet 'Imperial Stout' of 11% full with a touch of 'Rooibos'. Sans Pardon is one of the brewery's heaviest full malt beers. Black as night, with a creamy head. The high alcohol content complements the coffee and chocolate notes in the beer. The 'Rooibos' gives the beer that extra touch of fruitiness. “Sans Pardon” (without excuse) the tastiest. Sans Pardon tastes delicious with spicy hard cheeses.

De Dochter van de Korenaar - Sans Pardon

“Pure Oak Series”

Pure Oak series range that are aged on 'Virgin Oak' barrels; in other words, barrels that have never been used, new. Until recently, these types of beers were simply too expensive for consumers. The barrels can be used up to 3 times and new oak barrels are pricey. These types of beers were at most used as fresheners to give some more 'oak character' to barrel-aged beers. For the last two years, De Dochter van de Korenaar has been experimenting with aging in new oak barrels. The resulting beers are unique in their kind. The robust tannin-rich oak flavour and the round vanilla keys issued by the wood, similar to diamonds that often only come into their full glory after several months of refermentation in the bottle. Thus, another experiment where the line between beer and wine is blurred and beers are created that can compete with the Grand Crus.

L 'ensemble Pure Oak - Sans Pardon Pure Oak - Noblesse Pure Oak

L 'ensemble

L’ensemble explores the limit, not only the limit of the maximum achievable, because 13% ABV full is extremely heavy for a full malt beer. Also the boundary between beer and wine is blurred, in order to get this alcohol percentage, part of the fermentation is done by wine yeast. Brewing and fermenting this unique beer require time and attention. Partly because of this De Dochter van de Korenaar only make this beer once a year and it comes on the market when the winter season arrives. A perfect companion for Christmas! Wonderfully warming.


L 'ensemble Di Montalcino


De Dochter van de Korenaar - L'ensemble di Montalcino

L'ensemble di Montalcino aged for about 1 year on Brunello barrels. Extra aging and infusion of red wine and tannins from the wood provide a powerful and highly balanced barley wine that can measure up to the better (red) wines. Food mating: Red meat, dark chocolate , hard spicy cheeses


Comments


bottom of page