Dame Jeanne – Belgisch Brut Bier

Bijgewerkt op: 29 aug. 2020

Scroll down for English

Beer meets Champagne


België is een land met een rijke biercultuur en eveneens een grote afnemer van champagne. Waarom niet het beste van 2 werelden combineren in 1 bijzondere drank? Dame Jeanne combineert het in Belgische Brut Bier of Champagne Bier.


Dame Jeanne transformeert een smaakvol Belgische basisbier tot een parelend brut bier. Een brut bier charmeert zowel bier- als wijnliefhebbers en man als vrouw. Het basisbier wordt geheel volgens de méthode traditionnelle (méthode champenoise) ge-champagniseerd. Bier champagniseren is een uiterst precieze procedure, er wordt bij hergisting op fles immers dubbel zoveel suikers vergist als gebruikelijk wat het risico op exploderende flessen aanzienlijk verhoogd. Dankzij een gecontroleerde hergisting op fles via manuele remuage (“klaren”) en de traditionele dégorgement (“ontgisten”) wordt een bruisend en mousserend brut bier geproduceerd. Een sprankelend aperitief bier die de smaakpapillen verwent als een 100% natuurlijk, authentiek en ambachtelijk Belgisch streekproduct.


Initieel produceerde Dame Jeanne schuimwijnen dus de kennis, passie en smaak voor mousserende aperitieven hadden ze reeds te pakken. In 2012 beslisten ze om deze kennis en passie toe te passen op bier, Dame Jeanne brut bier was geboren. Voor de productie van het brut bier volgens de méthode champenoise ging Dame Jeanne te raden bij het oenologisch centrum voor Champagne in Epernay en voor het basisbier klopte ze aan bij microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos om nadien nog jarenlang te experimenteren voor ze de eerste kurk deden knallen.


Naast het vakkundig uitwerken van het productieproces, werd een zorgvuldige selectie van de fijnste hop en gistsoorten gekozen die de aroma’s en smaken van Dame Jeanne brut bieren bepalen. Via een unieke selectie van basis ingrediënten trachten ze de typische fruitige en bruisende smaken van schuimwijnen te beproeven in combinatie met de klassieke bier- en hopsmaken. De smaak sleutel van het brut bier zit hem in het gebruik van natuurlijke champagnegist. Dit geeft de onmisbare pareling aan het brut bier voor een heerlijke smaak ervaring. Er bewust gekozen voor een hergisting op fles voor minstens 3 maanden. De hergisting op de fles geeft het aperitief bier een evenwichtige balans tussen sprankelende, volmondige smaken en een zachte bittere afdronk.Aperitief Bier


Dame Jeanne brut bieren worden voornamelijk geschonken als aperitief bij feestelijkheden. Brut bier is complementair aan schuimwijn of champagne als aperitief bier. Het is ook enorm populair bij feestzalen om een uniek en kwaliteit brut bier te serveren aan de gasten. Een brut bier is een begin van sprankelende en feestelijke avond. Dame Jeanne brut bieren zijn gastronomisch bieren die u uitstekend smaken tijdens een maaltijd, Dame Jeanne brut bier doet Bier Gastronomie alle eer aan.


Bij Dame Jeanne gelooft men sterk in sociaal verantwoord ondernemen. Sinds 2015 heeft Dame Jeanne haar productieruimte in de sociaal economische zone Perron Noord in Brasschaat, België. Hier worden enkele stappen in het productie- en verpakkingsproces met de grootste zorg uitgevoerd door mensen met een beperking. Dame Jeanne brut bieren zijn dus niet alleen puur Belgisch en ambachtelijk, maar ook sociaal verantwoord geproduceerd!

Naam Dame Jeanne

Dame Jeanne Brut Bier en Aperitief bier
Dame Jeanne Brut Bier | Champagne Bier

De naam Dame Jeanne verwijst naar een grote gewassen glazen gistingsfles (“ BonBon Dame Jeanne”) waarin vroeger het bubbelend brouwsels van gistend druivensap werd bewaard. Volgens een legende kreeg deze fles kreeg zijn naam van een Franse koningin uit de 14de eeuw. Nu, zes eeuwen later blijft dit glazen gebruiksvoorwerp fascineren en is de Franse dame inspiratie voor vele deco-objecten.


Destijds gebeurde de eerste productie van Dame Jeanne schuimwijnen in de “Dam” regio in Noord Antwerpen waarnaar verwezen wordt in de naam Dame Jeanne. In deze regio woonde ook de bezieler van Dame Jeanne (Patrick Theunissen).


Dame Jeanne Belgische brut bieren worden best geserveerd in een champagne glas zodat de bubbels gecreëerd door de champagne gist mooi en elegant gepresenteerd worden. De goud gele kleur van het brut bier en de witte strakke schuimkraag schitteren en serveren een gastronomische en feestelijke Belgisch Brut Bier.


Dame Jeanne Belgisch Brut Bier collectie:

1. DAME JEANNE - BRUT D’ANVERS

Dame Jeanne Brut d’Anvers is een bekroond Belgisch champagne bier, vele lovende recensies en prijzen werden aan Dame Jeanne Brut d’Anvers toebedeeld.

Bierkenner en auteur van verschillende internationale biergidsen Derek Walsh roemde de Brut d’Anvers als het meest champagne achtige en beste brut bier dat hij al geproefd had. Op het Modeste bierfestival in Antwerpen won dit brut bier de eerste prijs en in 2014 werd de Brut d’Anvers ook op de internationale bierwedstrijd Brussels Beer Challenge tot beste brut bier uitgeroepen.

Aan de basis van dit succes ligt het origineel recept van brouwer Mark Struyf (Brouwerij Den Triest) en Patrick Theunissen (Dame Jeanne) waarbij fruitige hopvariëteiten en verschillende mouten worden gebruikt. De gecontroleerde hergisting op fles gevolgd door de remuage en het verwijderen van de gist via manuele dégorgement volgens de méthode champenoise transformeren het bijzondere basisbier tot een smaakvol en parelend brut bier met een strakke schuimkraag.

Smaakprofiel:

De complexe smaak van de Brut d’Anvers kan best omschreven worden als droog, fruitig en fris. Smaak toetsen van citrus, pompelmoes, appel, peer en lychee herkennen om nadien af te ronden met een aangename bittere afdronk.

Food-pairing:

De Brut d'Anvers leent zich perfect als aperitiefdrank en past uitstekend bij de delicate smaak van schaal- en schelpdieren. Een gastronomisch bier dat fantastisch smaakt bij oesters!

2. DAME JEANNE – BRUT D’ANVERS “ROZAT


De Dame Jeanne Rozat wordt gebrouwen op basis van krieken. Toch mag u zich aan een bijzondere ontdekkingsreis doorheen verschillende smaken verwachten. Zoet, zuur en bitter worden immers doordacht en evenwichtig afgewisseld. De complexiteit van zachte fruitige smaken met eerder zurige accenten van krieken en de bittere hop afdronk geven dit aperitiefbier bovendien een indrukwekkende rondeur die vele proevers in de positieve zin verwondert. Deze fruitige en mousserende aperitiefdrank kan door haar speelse smaakafwisselingen zowel als aperitief of als digestief geschonken worden.

Smaakprofiel:

De typische fruitige smaak van rode vruchten met voornamelijk hinten van rode bessen en framboos is kenmerkend voor Brut d’Anvers Rozat. Dankzij het doordachte evenwicht van de eerder zurige krieksmaak en de bitterheid van de hop is deze Rozat echter geenszins te vergelijken met een klassiek fruit- of kriekbier. De complexe smakenafwisseling geeft dit aperitiefbier namelijk een opvallende rondeur en zoet, zuur en bitter worden bijzonder evenwichtig afgewisseld.

Food-pairing:

Schenkt u de Brut d’Anvers Rozat bij het aperitief dan zijn apennootjes geroosterd in de peul zeker te overwegen als complementerend hapje. Ook bij foie gras kan u deze Brut d’Anvers Rozat als aperitiefbier serveren. Of degusteert de Rozat liever na de maaltijd als digestief.

3. DAME JEANNE – BRUT SUR LIE