top of page

Dame Jeanne – Belgisch Brut Bier

Bijgewerkt op: 29 aug. 2020

Scroll down for English

Beer meets Champagne


België is een land met een rijke biercultuur en eveneens een grote afnemer van champagne. Waarom niet het beste van 2 werelden combineren in 1 bijzondere drank? Dame Jeanne combineert het in Belgische Brut Bier of Champagne Bier.


Dame Jeanne transformeert een smaakvol Belgische basisbier tot een parelend brut bier. Een brut bier charmeert zowel bier- als wijnliefhebbers en man als vrouw. Het basisbier wordt geheel volgens de méthode traditionnelle (méthode champenoise) ge-champagniseerd. Bier champagniseren is een uiterst precieze procedure, er wordt bij hergisting op fles immers dubbel zoveel suikers vergist als gebruikelijk wat het risico op exploderende flessen aanzienlijk verhoogd. Dankzij een gecontroleerde hergisting op fles via manuele remuage (“klaren”) en de traditionele dégorgement (“ontgisten”) wordt een bruisend en mousserend brut bier geproduceerd. Een sprankelend aperitief bier die de smaakpapillen verwent als een 100% natuurlijk, authentiek en ambachtelijk Belgisch streekproduct.


Initieel produceerde Dame Jeanne schuimwijnen dus de kennis, passie en smaak voor mousserende aperitieven hadden ze reeds te pakken. In 2012 beslisten ze om deze kennis en passie toe te passen op bier, Dame Jeanne brut bier was geboren. Voor de productie van het brut bier volgens de méthode champenoise ging Dame Jeanne te raden bij het oenologisch centrum voor Champagne in Epernay en voor het basisbier klopte ze aan bij microbrouwerij Den Triest in Kapelle-op-den-Bos om nadien nog jarenlang te experimenteren voor ze de eerste kurk deden knallen.


Naast het vakkundig uitwerken van het productieproces, werd een zorgvuldige selectie van de fijnste hop en gistsoorten gekozen die de aroma’s en smaken van Dame Jeanne brut bieren bepalen. Via een unieke selectie van basis ingrediënten trachten ze de typische fruitige en bruisende smaken van schuimwijnen te beproeven in combinatie met de klassieke bier- en hopsmaken. De smaak sleutel van het brut bier zit hem in het gebruik van natuurlijke champagnegist. Dit geeft de onmisbare pareling aan het brut bier voor een heerlijke smaak ervaring. Er bewust gekozen voor een hergisting op fles voor minstens 3 maanden. De hergisting op de fles geeft het aperitief bier een evenwichtige balans tussen sprankelende, volmondige smaken en een zachte bittere afdronk.Aperitief Bier


Dame Jeanne brut bieren worden voornamelijk geschonken als aperitief bij feestelijkheden. Brut bier is complementair aan schuimwijn of champagne als aperitief bier. Het is ook enorm populair bij feestzalen om een uniek en kwaliteit brut bier te serveren aan de gasten. Een brut bier is een begin van sprankelende en feestelijke avond. Dame Jeanne brut bieren zijn gastronomisch bieren die u uitstekend smaken tijdens een maaltijd, Dame Jeanne brut bier doet Bier Gastronomie alle eer aan.


Bij Dame Jeanne gelooft men sterk in sociaal verantwoord ondernemen. Sinds 2015 heeft Dame Jeanne haar productieruimte in de sociaal economische zone Perron Noord in Brasschaat, België. Hier worden enkele stappen in het productie- en verpakkingsproces met de grootste zorg uitgevoerd door mensen met een beperking. Dame Jeanne brut bieren zijn dus niet alleen puur Belgisch en ambachtelijk, maar ook sociaal verantwoord geproduceerd!

Naam Dame Jeanne

Dame Jeanne Brut Bier en Aperitief bier
Dame Jeanne Brut Bier | Champagne Bier

De naam Dame Jeanne verwijst naar een grote gewassen glazen gistingsfles (“ BonBon Dame Jeanne”) waarin vroeger het bubbelend brouwsels van gistend druivensap werd bewaard. Volgens een legende kreeg deze fles kreeg zijn naam van een Franse koningin uit de 14de eeuw. Nu, zes eeuwen later blijft dit glazen gebruiksvoorwerp fascineren en is de Franse dame inspiratie voor vele deco-objecten.


Destijds gebeurde de eerste productie van Dame Jeanne schuimwijnen in de “Dam” regio in Noord Antwerpen waarnaar verwezen wordt in de naam Dame Jeanne. In deze regio woonde ook de bezieler van Dame Jeanne (Patrick Theunissen).


Dame Jeanne Belgische brut bieren worden best geserveerd in een champagne glas zodat de bubbels gecreëerd door de champagne gist mooi en elegant gepresenteerd worden. De goud gele kleur van het brut bier en de witte strakke schuimkraag schitteren en serveren een gastronomische en feestelijke Belgisch Brut Bier.


Dame Jeanne Belgisch Brut Bier collectie:

1. DAME JEANNE - BRUT D’ANVERS

Dame Jeanne Brut d’Anvers is een bekroond Belgisch champagne bier, vele lovende recensies en prijzen werden aan Dame Jeanne Brut d’Anvers toebedeeld.

Bierkenner en auteur van verschillende internationale biergidsen Derek Walsh roemde de Brut d’Anvers als het meest champagne achtige en beste brut bier dat hij al geproefd had. Op het Modeste bierfestival in Antwerpen won dit brut bier de eerste prijs en in 2014 werd de Brut d’Anvers ook op de internationale bierwedstrijd Brussels Beer Challenge tot beste brut bier uitgeroepen.

Aan de basis van dit succes ligt het origineel recept van brouwer Mark Struyf (Brouwerij Den Triest) en Patrick Theunissen (Dame Jeanne) waarbij fruitige hopvariëteiten en verschillende mouten worden gebruikt. De gecontroleerde hergisting op fles gevolgd door de remuage en het verwijderen van de gist via manuele dégorgement volgens de méthode champenoise transformeren het bijzondere basisbier tot een smaakvol en parelend brut bier met een strakke schuimkraag.

Smaakprofiel:

De complexe smaak van de Brut d’Anvers kan best omschreven worden als droog, fruitig en fris. Smaak toetsen van citrus, pompelmoes, appel, peer en lychee herkennen om nadien af te ronden met een aangename bittere afdronk.

Food-pairing:

De Brut d'Anvers leent zich perfect als aperitiefdrank en past uitstekend bij de delicate smaak van schaal- en schelpdieren. Een gastronomisch bier dat fantastisch smaakt bij oesters!

2. DAME JEANNE – BRUT D’ANVERS “ROZAT


De Dame Jeanne Rozat wordt gebrouwen op basis van krieken. Toch mag u zich aan een bijzondere ontdekkingsreis doorheen verschillende smaken verwachten. Zoet, zuur en bitter worden immers doordacht en evenwichtig afgewisseld. De complexiteit van zachte fruitige smaken met eerder zurige accenten van krieken en de bittere hop afdronk geven dit aperitiefbier bovendien een indrukwekkende rondeur die vele proevers in de positieve zin verwondert. Deze fruitige en mousserende aperitiefdrank kan door haar speelse smaakafwisselingen zowel als aperitief of als digestief geschonken worden.

Smaakprofiel:

De typische fruitige smaak van rode vruchten met voornamelijk hinten van rode bessen en framboos is kenmerkend voor Brut d’Anvers Rozat. Dankzij het doordachte evenwicht van de eerder zurige krieksmaak en de bitterheid van de hop is deze Rozat echter geenszins te vergelijken met een klassiek fruit- of kriekbier. De complexe smakenafwisseling geeft dit aperitiefbier namelijk een opvallende rondeur en zoet, zuur en bitter worden bijzonder evenwichtig afgewisseld.

Food-pairing:

Schenkt u de Brut d’Anvers Rozat bij het aperitief dan zijn apennootjes geroosterd in de peul zeker te overwegen als complementerend hapje. Ook bij foie gras kan u deze Brut d’Anvers Rozat als aperitiefbier serveren. Of degusteert de Rozat liever na de maaltijd als digestief.

3. DAME JEANNE – BRUT SUR LIE

Het bruisend brut bier Dame Jeanne Brut sur Lie kan u altijd en overal serveren. De Brut sur Lie is namelijk erg geschikt als aperitiefdrank voor een intiem diner thuis of als feestelijke opener tijdens een receptie, maar het smakenpallet accordeert ook perfect met een gastronomische maaltijd. Dit fijne brut bier zal zowel de heren als de dames bekoren en zowel bier- als wijnliefhebbers overtuigen. Deze Brut sur Lie is dankzij haar complexe rondeur en verrassende aaneenschakeling van verschillende smaken namelijk een echte crowd pleaser. De depot ("Lie") van de champagne creëert een pareling en beschermt tegen oxidatie.

Smaakprofiel:

Meteen na het openen van de fles zal de natuurlijke neus opvallen. Dame Jeanne Brut sur Lie haalt haar smaken immers uit natuurlijke hop en uit verschillende mouten wat resulteert in een overduidelijk natuurlijk aroma. Vervolgens wacht u een zachte en licht bittere aanzet met opvallend verfrissende fruitsmaken. In dit gastronomisch bier zal onder meer smaaktoetsen van appel, peer en roze pompelmoes kunnen onderscheiden. De smaak wordt vervolgens zachter en evolueert naar die van rijper en meer exotisch fruit zoals perzik en abrikoos om af te sluiten met een fijne hoppige nasmaak die vooral de bierliefhebbers op prijs zullen stellen.

Food-pairing:

De volle fruitige smaak met frisse hinten van appel, peer en pompelmoes kan met verschillende uitgesproken smaken gecombineerd worden. Dankzij de opvallende fraîcheur is Dame Jeanne brut bier uitermate geschikt om als aperitiefbier te serveren bij borrelhapjes met uitgesproken smaken zoals tapas, pecorino kaas en jamon Iberico

4. DAME JEANNE – BRUT SUR LIE “ROZAT”

Dame Jeanne Brut Sur Lie Rozat is bier van hoge gisting op basis van champagne gist en met toevoeging van krieken. Een brut bier van 100% natuurlijke ingrediënten en door het gebruik van champagne gist onderscheid Dame Jeanne Brut sur Lie Rozat zich van de andere kriekbieren. Een aangename natuurlijke smaak met een doordachte smaak balans tussen zoet, bitter en fris zuur. Heerlijk aperitief voor een natuurlijk fruit liefhebber.

Smaakprofiel:

De neus ervaart een natuurlijk aroma van rood fruit met een stevige wit rode schuimkraag. Brut sur Lie Rozat is een volmondig fruit bier dankzij de natuurlijke hop en verschillende gerst- en tarwemouten. Naast een dominerende kriekensmaak zal u smaken van peer en roze pompelmoes onderscheiden. Het is een uiterst verfrissend bier die in vergelijking met Dame Jeanne brut Rozat minder zuur en iets zoeter smaakt

Food-pairing:

Dame Jeanne Brut sur Lie Rozat is een uitstekend aperitief bier en kan u serveren bij een verfrissende salade van rode vruchten.
5. DAME JEANNE – BRUT ROYAL “CALVADOS”

Dame Jeanne Brut Royal Calvados is een digestief op basis van Dame Jeanne Brut d’Anvers. Een brut bier volgens de traditionele methode champenoise, met klaren en ontgisten op de fles en vervolgens een dosage likeur d’expedition van "Calvados Roger Groult 15 years old”. Een intens smaakbeleving waar de natuurlijke smaken van brut bier vermengen met de volwassen Calvados smaak met toetsen van gekruide appel en vanille.


Calvados Roger Groult 15 years old. In 1860 begon Pierre Groult (1830-1918) zijn cider te distilleren om zijn eigen brandy te produceren : Calvados Groult werd geboren. Dankzij zijn nauwgezette productiemethoden en het prachtige terroir dat hem werd aangeboden, verwierf zijn Calvados al snel een goede reputatie. Roger Groult Calvados is een smaak en aroma onthulling van bloemen, witte vruchten en zoete kruiden. Met zijn licht gekonfijte laatste noten, is het een ideaal degistif.

6. DAME JEANNE – BRUT ROYAL “COGNAC”

Dame Jeanne Brut Royal Cognac is een digestief op basis van Dame Jeanne Brut d’Anvers. Een brut bier volgens de traditionele methode champenoise, met klaren en ontgisten op de fles en vervolgens een dosage likeur d’expedition van "Cognac American Oak, Bache-Gabrielsen”. Een intens smaakbeleving waar de natuurlijke smaken van brut bier vermengen met warme kruidige smaken van Cognac met subtiele warme tropische fruit smaken


Cognac American Oak, Bache-Gabrielsen. De eerste in zijn soort, deze innovatieve cognac wordt gerijpt in authentieke nieuwe Amerikaanse Tennessee eiken vaten voor een minimum van zes maanden. Hoewel deze unieke cognac trouw blijft aan de voorouderlijke methoden van het mengen van de vloeistof, bevat deze unieke cognac zowel een traditionele als nieuwe benadering van cognac. Het heeft een duidelijk karakter van de Amerikaanse eik, met delicate tropische smaken van kokos en ananas, die prachtig combineert met de Franse eiken smaken van vanille, cacao en noten.


7. DAME JEANNE – BRUT ROYAL “BOURBON”

Dame Jeanne Brut Royal Bourbon is een digestief op basis van Dame Jeanne Brut d’Anvers. Een brut bier volgens de traditionele methode champenoise, met klaren en ontgisten op de fles en vervolgens een dosage likeur d’expedition van " "Elijah Graig Small Batch Bourbon”. Een intens smaakbeleving waar de natuurlijke smaken van brut bier vermengen met warme smaken van Bourbon met toetsen van vanille, zoet fruit en een subtiele gerookte smaak.


Elijah Graig Small Batch is een Bourbon pionier die wordt gecrediteerd als eerste distilleerder om zijn whisky te laten rijpen op verkoolde eiken vaten. De Master Distillers selecteerde handmatig het juiste aantal vaten waarop Elijah Craig zal rijpen. Deze expertise en aandacht voor detail geven Elijah Craig Small Batch de juiste balans van rijke smaak en full body. Elke “small batch” heeft een unieke smaak van warme kruiden en een subtiele rook smaak.
 

Dame Jeanne – Belgian Brut Beer (ENG)

Dame Jeanne Belgian Brut Beer

Beer meets Champagne


Belgium has a rich beer culture and a love for champagne. Why not combine the best of 2 worlds into one special drink? Dame Jeanne combines it in Belgian Brut Beer | Champagne Beer.


Dame Jeanne transforms a tasteful Belgian base beer into a sparkling brut beer. A brut beer charms both beer and wine lovers as well as man and woman. The brut beer is champagnized according to the méthode traditionnelle (méthode champenoise). Beer champagnizing is a very precise procedure, because during refermentation twice as much sugars are fermented in the bottle, which significantly increases the risk of exploding bottles. Thanks to a controlled refermentation via manual remuage ("clearing") and the traditional dégorgement ("deyeasting") a sumptuousness and sparkling brut beer is produced. A sparkling aperitif beer that spoils your guests taste buds with a 100% natural, authentic, and artisanal Belgian regional product.


Initially, Dame Jeanne produced sparkling wines, so they already had the knowledge, passion, and taste for sparkling aperitifs. In 2012 they decided to apply this knowledge and passion to Belgian beer, Dame Jeanne Belgian Brut Beer was born. For the production of brut beer according to the méthode champenoise, Dame Jeanne went to the oenological centre for Champagne in Epernay and for the base beer they knocked on the door of microbrewery Den Triest in Kapelle-op-den-Bos and after experimenting for a couple of years Dame Jeanne popped the first cork.


Dame Jeanne aimed for a perfect brut beer by selecting the finest hops and yeast varieties to create the typical fruity and vibrant flavours of sparkling wines in combination with the classic beer - and hop flavours. The taste driver of the brut beer lies in the use of natural champagne yeast. This gives the indispensable pearling to the brut beer for a delicious tasting experience.Aperitif Beer


For each brut beer, hops and yeasts were carefully selected and a bottle refermentation was deliberately chosen for at least 3 months. The bottle refermentation gives the aperitif beer a balanced balance between sparkling, full-bodied flavours and a soft bitter aftertaste.


Dame Jeanne brut beers are mainly served as an aperitif for festivities which makes it complementary to sparkling wine or champagne as an aperitif beer a sparkling start of a festive evening. Dame Jeanne brut beers are gourmet / gastronomy beers which brings an excellent taste during a meal, Dame Jeanne brut beer is an example for Beer Gastronomy.

Name Dame Jeanne

Dame Jeanne Brut Beer en Aperitif beer
Dame Jeanne Brut Bier | Champagne Beer

The name Dame Jeanne refers to a large glass fermentation bottle ("BonBon Dame Jeanne") in which the bubbly mixtures of fermenting grape juice used to be preserved. According to a legend, this bottle got its name from a French queen from the 14th century.


At the time, the first production of Dame Jeanne sparkling wines was created in the "Dam" region in the North of Antwerp which is referenced in the name Dame Jeanne. The region was also home to the creator of Dame Jeanne (Patrick Theunissen).


The Brut beer is preferably served in a champagne glass, the bubbles created by the champagne yeast are clear and elegant presented. The gold yellow colour and a sumptuousness collar foam will shine in the glass, a gastronomic Belgian Brut Beer.Dame Jeanne Belgian Brut Beer Collection

1. DAME JEANNE - BRUT D’ANVERS

Dame Jeanne Brut d'Anvers is an award-winning Belgian Brut Beer, many great reviews and awards were given to Dame Jeanne brut d'Anvers.


Beer connoisseur and author of several international beer guides Derek Walsh praised the Brut d'Anvers as the most champagne-like and best brut beer he had already tasted. At the Modeste beer festival in Antwerp this brut beer won the first prize and in 2014 the Brut d'Anvers was also named best brut beer at the international beer competition Brussels Beer Challenge.


The heart of this success is the original recipe of brewer Mark Struyf (Brewery Den Triest) and Patrick Theunissen (Dame Jeanne) using floral and fruit hop varieties and various malts. The controlled fermentation on bottle followed by the remuage and the removal of the yeast via manual dégorgement according to the méthode champenoise transform the special base beer into a tasteful and sparkling brut beer with a tight collar head.


Taste profile:

The complex taste of the Brut d'Anvers can best be described as dry, fruity and fresh. Taste notes of citrus, grapefruit, apple, pear and lychee to finish with a pleasant bitter aftertaste.


Food pairing:

The Brut d'Anvers lends itself perfectly as an aperitif drink and fits perfectly with the delicate taste of seafood. A gastronomy beer that pairs with oysters!

2. DAME JEANNE – BRUT D’ANVERS “ROZAT


Dame Jeanne Rozat is brewed based on cherries. Nevertheless, you can expect a special taste journey, sweet, sour and bitter are nicely balanced. The complexity of soft fruity flavours with rather sour accents of cherries and bitter hop aftertaste give this aperitif beer an impressive mouthfeel that surprises many connoisseurs in a positive way. This fruity and sparkling brut beer can be served as an aperitif or a digestive because of its playful taste changes.

Taste profile:

The typical fruity taste of red fruits with mainly hints of red berries and raspberry is the taste profile of Brut d'Anvers Rozat. However, thanks to its balanced flavours of sour cherry taste and the bitterness of the hops, this Rozat is by no means comparable to a classic fruit or cherry beer. The complex flavour variety gives this aperitif beer a striking mouthfeel of sweet, sour and bitter.

Food pairing:

If you pour the Brut d'Anvers Rozat as an aperitif beer, roasted nuts can be served as a complementary snack. Dame Jeanne Brut d'Anvers Rozat complements to foie gras. Or the Rozat can be a well-deserved digestive beer after meals.

3. DAME JEANNE – BRUT SUR LIE

The sparkling brut beer Dame Jeanne Brut sur Lie can be served anytime, anywhere. The Brut sur Lie is very suitable as an aperitif beer for an intimate dinner at home or as a festive opener, because the beer flavours pair perfectly with a gastronomy meal. This fine brut beer will delight both the gentlemen and the ladies and convince both beer and wine lovers. Thanks to its complex mouthfeel and surprising string of different flavours, this Brut sur Lie is a real crowd pleaser. The deposit ("Lie") of the champagne creates a pearling and protects against oxidation.

Taste profile:

Immediately after opening, the natural nose will stand out. Dame Jeanne Brut sur Lie gets her flavours from natural hops and from different malts resulting in a distinctly natural aroma. Then you wait for a soft and slightly bitter starter with remarkably refreshing fruit flavours. This gastronomy beer has taste notes of apple, pear and pink grapefruit. The taste then softens and evolves to that of riper and more exotic fruits such as peach and apricot to finish with a fine hoppy aftertaste that especially beer lovers will appreciate.

Food pairing:

The full fruity flavour with fresh hints of apple, pear and grapefruit can be combined with different pronounced flavours. Thanks to the striking refreshing flavours, Dame Jeanne brut beer is ideal for serving as an aperitif beer for snacks with pronounced flavours such as tapas, pecorino cheese and jamon Iberico

4. DAME JEANNE – BRUT SUR LIE “ROZAT”

Dame Jeanne Brut Sur Lie Rozat is a top fermented made with champagne yeast and natural cherries. Made of 100% natural ingredients and champagne yeast, Dame Jeanne brut sur lie Rozat distinguishes itself from the other cherry beers with is sparkling, natural fruit and fresh sour flavours. A pleasant natural taste with a thoughtful taste balance between sweet, bitter and fresh sour. Delicious aperitif for a natural fruit lover.

Taste profile:

The nose experiences a natural aroma of red fruit with a firm white red collar foam head. The brut sur lie Rozat is a full-bodied fruit beer thanks to natural hops and various barley and wheat malts. In addition to a dominating tickling taste, you will distinguish flavours of pear and pink grapefruit. It is an extremely refreshing beer that tastes less sour and slightly sweeter compared to Dame Jeanne brut Rozat

Food pairing:

Dame Jeanne brut sur lie Rozat is an excellent aperitif beer and can serve you with a refreshing salad of red fruits.5. DAME JEANNE – BRUT ROYAL “CALVADOS”


Dame Jeanne Brut Royal Calvados is a digestif beer based on Dame Jeanne Brut d'Anvers. A brut beer according to the traditional method champenoise, with clearing and deyeasting on the bottle and then a dosage liqueur d'expedition of "Calvados Roger Groult 15 years old". An intense taste experience where the natural flavours of brut beer blend with mature Calvados flavour with notes of spiced apple and vanilla.


Calvados Roger Groult 15 years old. In 1860 Pierre Groult (1830-1918) began distilling his cider to produce his own brandy: Calvados Groult was born. Thanks to his meticulous production methods and the beautiful terroir that was offered to him, his Calvados quickly gained a good reputation. Roger Groult Calvados reveals floral, white-fleshed fruit and sweet spice aromas. With its lightly candied final notes, it will be ideal as a digestif.

6. DAME JEANNE – BRUT ROYAL “COGNAC”


Dame Jeanne Brut Royal Cognac is a digestif beer based on Dame Jeanne Brut d'Anvers. A brut beer according to the traditional method champenoise, with clearing and deyeasting in the bottle and then a dosage liqueur d'expedition of "Cognac American Oak, Bache-Gabrielsen". An intense taste experience where the natural flavours of brut beer blend with warm spicy flavours of Cognac with subtle warm tropical fruit taste.


Cognac American Oak, Bache-Gabrielsen. The first of its kind, this innovative cognac is aged in authentic new American Tennessee Oak barrels for a minimum of six months. While remaining true to the ancestral methods of the blending of the liquid, this unique eau de vie incorporates both a traditional and new approach to cognac. It has distinct character from the American oak, with delicate tropical flavors of coconut and pineapple, which blends beautifully with the French oak flavors of vanilla, cocoa and nuts.


7. DAME JEANNE – BRUT ROYAL “BOURBON”


Dame Jeanne Brut Royal Bourbon is a digestif beer based on Dame Jeanne Brut d'Anvers. A brut beer according to the traditional method champenoise, with clearing and deyeasting in the bottle and then a dosage liqueur d'expedition of " "Elijah Graig Small Batch Bourbon". An intense taste experience where the natural flavours of brut beer blend with smooth and warm flavours of Bourbon with notes of vanilla, and sweet fruit.


Elijah Graig Small Batch is a signature Bourbon bearing the name of Rev. Elijah Craig, a Bourbon pioneer who is credited with being the first distiller to age his whiskey in charred oak barrel. The Master Distillers were hand-selecting just the right number of barrels to make Elijah Craig. This expertise and attention to detail give Elijah Craig Small Batch the right balance of rich flavor and full body. Each small batch carries a signature warm spice and subtle smoke flavor. A combination that belongs in any Bourbon fan’s regular rotation

Commentaires


bottom of page